Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Προανάκριση για τον θάνατο του χιμπατζή – Ελεύθερος ο φροντιστής που πυροβόλησε
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Σπατών –Αρτέμιδας, για τους πυροβολισμούς εναντίον του χιμπατζή με το όνομα «Μπαζού», που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του.
Ο 29χρονος φροντιστής ο οποίος πυροβόλησε με καραμπίνα –για την οποία υπήρχε νομότυπη άδεια – και σκότωσε τον χιμπατζή, συνελήφθη από τους Αστυνομικούς για παράβαση της προστασίας ζώων, ωστόσο με προφορική εντολή του ειδικού εισαγγελέα προστασίας ζώων, αφέθηκε ελεύθερος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, η ομάδα φροντιστών είχε απομονώσει τον χιμπατζή σε συγκεκριμένο χώρο σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας.
Όμως φέρεται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες να κινδύνευε η σωματική ασφάλεια τόσο των φροντιστών όσο και πολιτών που βρίσκονταν στο σημείο.
Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να συγκεντρώνουν προανακριτικό υλικό το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα υποβληθεί στον εισαγγελέα.
Η θανάτωση ενός δραπέτη χιμπατζή από το προσωπικό του Αττικού Πάρκου προκαλεί αντιδράσεις. Ο ιδιοκτήτης του χώρου υποστηρίζει ότι τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα που βάζουν πάνω από όλα την ασφάλεια των ανθρώπων.
Παρέμβαση του ΥΠΕΝ για το περιστατικό
Το περιστατικό προκάλεσε και την παρέμβαση της κυβέρνησης, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ζητά να ελεγχθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Ο Γιώργος Αμυράς με επιστολή του προς την Περιφέρεια Αττικής ζητά να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό.
Ο Γιώργος Αμυράς απέστειλε επιστολή και προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση για την θανάτωση του χιμπατζή.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε επίσης εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.
Πώς έγινε το περιστατικό
Αφού έχει περάσει 3 σειρές με ηλεκτροφόρα καλώδια και μια τάφρο με νερό, ο χιμπατζής τρέχει ανάμεσα σε αυτοκίνητα που βρίσκονται παρκαρισμένα έξω από το αττικό ζωολογικό πάρκο.
Ο φροντιστής και ένας κτηνίατρος προσπαθούν να το ακινητοποιήσουν…. το ζώο ομως γίνεται πιο επιθετικό και ανεξέλεγκτο και αναγκάζονται να το σκοτώσουν.
Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Jean Jacques Lesueur, αναφέρει: «Το πρωτόκολλο είναι ότι πρέπει δυστυχώς να εξουδετερώσεις το ζώο διότι η νάρκωση σε ένα ζώο που έχει ανεβάσει υψηλή αδρεναλίνη» και συνεχίζει: «Αν λοιπόν το ναρκώνεις, του ρίχνεις μια ναρκωτική βολή, με ένα ειδικό όπλο που έχουμε, με το που θα πάρει το βέλος θα έχει μια ακραία αντίδραση».
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ενημερώνει για τη δυσάρεστη εξέλιξη μέσα από τα social media, προκαλώντας αντιδράσεις καθώς πολλοί δεν συμφωνούν με την απόφαση να θανατωθεί το ζώο.
Η Μαρία Γανωτή – Πρόεδρος ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής αναφέρει: «Για μένα το θέμα είναι οι συνθήκες ασφάλειας αυτές πρέπει να τηρούνται, από εκεί και πέρα τα πρωτόκολλα λένε ότι πράγματι αν φύγει τέτοιο ζώο το θανατώνεις, παγκοσμίως, γιατί άμα δαγκώσει ένα παιδάκι, ας πούμε, ή θα σκοτώσει έναν άνθρωπο είναι πάρα πολύ δυνατά ζώα, τότε μετά θα λέγαμε».
Ήταν ο μεγαλύτερος από τους εννέα χιμπατζήδες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ηλικίας 27 ετών και το ύψος του έφτανε τα 1,80 μέτρα. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, έχει λάβει πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Κήπων κι Ενυδρείων, και υποστηρίζει οτι ακολούθησε την διαδικασία που ορίζουν τα διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας.
«Καταρχάς η νάρκωση δεν πρόκειται να επιδράσει πριν από ένα τέταρτο, σε καμία περίπτωση. Σε φυσιολογικές συνθήκες θα κάνει 8 με 12 λεπτά για να πέσει το ζώο» λέει ο Jean Jacques Lesueur.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία πραγματοποίησε το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την θανάτωση του χιμπατζή. Το 2018 την ίδια κατάληξη είχαν δύο τζάγκουαρ που είχαν αποδράσει απο τα κλουβιά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια: