Καρέ – καρέ η δράση της «σπείρας των εμπορικών» – Οι διάλογοι, οι εξαγωγές και οι 97 κλοπές
Φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη δράση της οργάνωσης που «χτυπούσε» μεγάλα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας καταφέρνοντας να αποκομίσει κέρδη τα οποία, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης θεωρούνται «επαγγελματίες του είδους» καθώς πριν από κάθε «χτύπημα» φρόντιζαν να «χαρτογραφούν» τον χώρο, να εντοπίζουν τους υπαλλήλους security που ήταν λιγότερο παρατηρητικοί, ενώ διέθεταν και ειδικές τσάντες (με εσωτερική επένδυση αλουμινίου) προκειμένου να μην ενεργοποιούνται τα αντικλεπτικά συστήματα στις εισόδους και στις εξόδους των μεγάλων καταστημάτων.
Η δράση τους ωστόσο έλαβε τέλος από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, στελέχη της οποίας έθεσαν τις κινήσεις της οργάνωσης στο μικροσκόπιο από τις αρχές του έτους και τελικά προχώρησαν στη σύλληψη πέντε ατόμων, δύο ανδρών και τριών γυναικών.
Αρχηγός της συμμορίας φέρεται να ήταν ένας 33χρονος Αλβανός, ο οποίος επέλεγε τα καταστήματα-στόχους και έδινε εντολές στα υπόλοιπα μέλη, ενώ συμμετείχε και με φυσική παρουσία στη διάπραξη των κλοπών.
Ως υπαρχηγός φέρεται ένας 39χρονος που και αυτός συμμετείχε με φυσική παρουσία στις κλοπές. Η συμμετοχή του στη συμμορία μάλιστα ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς ο εν λόγω άνθρωπος διέθετε κατάστημα στην Αλβανία, μέσω του οποίου πωλούνταν μέρος των κλοπιμαίων.
Όσον αφορά στις δύο γυναίκες, μία 25χρονη και μία 33χρονη, ήταν επιφορτισμένες με την ανεύρεση των υποψήφιων αγοραστών, ενώ η 41χρονη από κοινού με τους άνδρες της συμμορίας συμμετείχε στις κλοπές.
«Έκλεβαν ρούχα, λάπτοπ, κινητά, κουστούμια, παιδικά ρούχα και άλλα. Οι γυναίκες έψαχναν τους αγοραστές, ενώ ένα μεγάλο μέρος από τα κλοπιμαία τα έστελναν στην Αλβανία με μισθωμένα λεωφορεία όπου ο 39χρονος διέθετε κατάστημα και τα πωλούσαν μέσω αυτού του καταστήματος. Τα υπόλοιπα τα έκρυβαν σε μία αποθήκη στο Καματερό και στα σπίτια τους» σημείωσαν καλά ενημερωμένες πηγές, μιλώντας στο kathimerini.gr.
Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες αρχικά επέλεγαν το κατάστημα που ήθελαν να «χτυπήσουν», εν συνεχεία χαρτογραφούσαν τις κινήσεις των υπαλλήλων ιδιωτικής φύλαξης και, όταν ήταν έτοιμοι, διάλεγαν τη σωστή στιγμή για να δράσουν.
Άρπαζαν λοιπόν τα προϊόντα από τα καταστήματα και τα τοποθετούσνα σε ειδικά διαμορφωμένες τσάντες ώστε να μην ενεργοποιούνται τα αντικλεπτικά συστήματα στις εισόδους, ενώ δεν επισκέπτονταν το ίδιο κατάστημα δεύτερη φορά και άλλαζαν περιοχές έτσι ώστε να μην τους εντοπίσουν.
Οι διάλογοι της σπείρας
Χαρακτηριστικοί είναι άλλωστε και οι διάλογοι των μελών της οργάνωσης κατά την προετοιμασία τους για επικείμενο «χτύπημα».
Ο: Εδώ έχει μεγάλα λαπτοπ.
P: Που;
Ο: Εδώ στο… (όνομα μεγάλου καταστήματος).
Ρ: Έχει λάπτοπ, τα παίρνεις;
Ο: Τα παίρνεις ρε φίλε αλλά θέλεις μεγάλη τσάντα γιατί είναι μεγάλα.
Ρ: Δεν τα παίρνει η δικιά μας τσάντα;
Ο: Όχι δεν τα παίρνει γιατί είναι μεγάλο.
Ρ: Από αυτά που πετάνε και θέλει η Λ. έχει;
Ο: Ήταν 160 ευρώ αυτά. Το ένα ήταν 80, το άλλο 40.
Ρ: Πήρες κανένα εσύ;
Ο: Πήρα 2.
Ρ: Αδερφέ.
Ο: … έχει κάτι λαπτοπ μαλ… εκεί αλλά θες μεγάλη τσάντα φίλε για να τα πάρεις έτσι όπως είναι μπαμ μπαμ.
Σε άλλη συνομιλία ένα από τα μέλη της οργάνωσης συζητά με έναν άγνωστο και τον ρωτά εάν θα τον ενδιέφερε να αγοράσει μία ξυριστική μηχανή.
Ο: Να σου πω. Έχω μία μηχανή ξυρίσματος μήπως την θέλει κανένας;
Άγνωστος: Τι έχεις;
Ο: Μηχανή ξυρίσματος
Άγνωστος: Πόσα λεφτά;
Ο: Μαλ… 120 κάνει, 50 ευρώ. Έλα να το δεις είναι απίστευτο.
Άγνωστος: Ναι ε;
Ο: Είναι με 10 κομμάτια, είναι για το μούσι.
Να σημειωθεί ότι από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 97 υποθέσεις κλοπών ενώ κατά την διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, πλήθος κλοπιμαίων όπως είδη ένδυσης, ηλεκτρονικές συσκευές, τρεις τσάντες ειδικά διαμορφωμένες με εσωτερική επένδυση που δεν ενεργοποιεί τα αντικλεπτικά συστήματα, μία μεταλλική συσκευή που χρησιμοποιούνταν για την αφαίρεση των αντικλεπτικών μηχανισμών των προϊόντων, τέσσερα αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των 4.545 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια: