Το χορταστικό τρόφιμο με τις λίγες θερμίδες που «διώχνει» την κατάθλιψη
Ένα φυτικό τρόφιμο που είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών αποδεικνύεται ο καλύτερος φυσικός σύμμαχος κατά της κατάθλιψης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη
Μία μεγάλης κλίμακας ανάλυση ανθρώπων που καταναλώνουν μανιτάρια δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Affective Disorders και δείχνει πως αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Η συσχέτιση τους όμως είναι ακόμα μυστήριο και προς το παρόν οι συντάκτες λένε ότι τα δεδομένα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή.
Η παρούσα έρευνα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες παρατήρησης σχετικά με την κατανάλωση μανιταριών και την κατάθλιψη ενώ περιλαμβάνει δεδομένα διατροφής και ψυχικής υγείας περισσότερων από 24.000 ενηλίκων από τις ΗΠΑ από το 2005 έως το 2016. Στα ευρήματα δεν δόθηκε έμφαση στα διαφορετικά είδη μανιταριών αλλά συμβάδισαν με κάποιες μικρές κλινικές δοκιμές για το μανιτάρι Hericium erinaceus που έχει βρεθεί πως η κατανάλωσή του σχετίζεται με τη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους.
«Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να προστεθεί στην ολοένα και αυξανόμενη λίστα με τα οφέλη από την κατανάλωση μανιταριών», λέει ο ειδικός σε θέματα Δημόσιας Υγείας Joshua Muscat από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Ποια είναι τα οφέλη των μανιταριών;
Στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο πόσα μανιτάρια κατανάλωσαν τις δύο προηγούμενες ημέρες. Η κατάθλιψη αξιολογήθηκε βάσει των απαντήσεων που έδωσαν οι εθελοντές σε ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο υγείας.
Η παρατηρούμενη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και των χαμηλότερων επιπέδων κατάθλιψης ίσχυε ανεξάρτητα από τους κοινωνικούς παράγοντες, την οικονομική ευχέρεια των συμμετεχόντων ή τη χρήση φαρμάκων.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα άτομα που ήταν πιο πιθανό να καταναλώσουν μανιτάρια ήταν γυναίκες καυκάσιας φυλετικής καταγωγής με πανεπιστημιακή μόρφωση, αλλά ο συσχετισμός ίσχυε μόνο όταν συνέκριναν τους καταναλωτές μανιταριών με όσους δεν τα συμπεριλάμβαναν στη διατροφή τους.
Σε μία περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες συνέκριναν εκείνους που έτρωγαν μία μερίδα μανιταριών την ημέρα με εκείνους που έτρωγαν κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Περιέργως, η αντικατάσταση δεν σχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης.
Τα λευκά μανιτάρια που καταναλώνονται περισσότερο στις ΗΠΑ αποτελούν καλή πηγή καλίου, ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στη μείωση του άγχους. Άλλα βρώσιμα μανιτάρια, όπως το Hericium erinaceus, είναι γνωστό ότι περιέχουν νευροτροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία του εγκεφάλου καθώς και αντιφλεγμονώδη που πιστεύεται ότι βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Τα μανιτάρια γενικότερα εμπεριέχουν μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών που θα μπορούσαν να συμβάλλει στην εμφανή αντικαταθλιπτική τους δράση.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες έχουν εστιάσει σε ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, την εργοθειονίνη, που εντοπίζεται στα μανιτάρια με πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις.
Σε πρόσφατα μάλιστα ζωικά μοντέλα, η εργοθειονίνη βρέθηκε να διαπερνά τον αιματικό φραγμό του εγκεφάλου, γεγονός που υποδηλώνει πως θα μπορούσε να είχε επίδραση στη νευρολογική υγεία. Άλλα επίσης πειραματικά μοντέλα έχουν δείξει πως η εργοθειονίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εντέρου, όπου υπάρχουν νευρώνες, που επηρεάζει τη διάθεση αλλά αυτό είναι κάτι που μένει να διερευνηθεί.
«Τα μανιτάρια είναι η ισχυρότερη πηγή εργοθειονίνης – ένα αντιφλεγμονώδες που δεν μπορεί να συντεθεί από τον άνθρωπο αλλά το λαμβάνουμε μέσω της τροφής» εξηγεί ο επιδημιολόγος Djibril Ba από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων εργοθειονίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες κάτι που αντίστοιχα θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης», συμπληρώνει τονίζοντας παράλληλα πως περαιτέρω έρευνες μπορούν να εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.
«Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη δυνητική κλινική σημασία της κατανάλωσης μανιταριών για τη Δημόσια Υγεία στη μείωση της κατάθλιψης» καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια: