Η πιο χειμωνιάτικη σούπα με κολοκύθα!
Κάνοντας μία βόλτα στο μανάβικο ή στη λαϊκή αγορά αυτή την εποχή, σίγουρα θα σας εντυπωσιάζει το έντονο πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας. Το χειμωνιάτικο αυτό λαχανικό δεν μαγεύει όμως μόνο με το χρώμα, αλλά και με τη γεύση του.
Πόσο καλό κάνουν οι σούπες στην υγεία; Οι ζεστές σούπες συνδέονται στο μυαλό μας με τον κρύο καιρό και όχι άδικα. Εξάλλου μία από τις πιο διαδεδομένες παραδοσιακές συνταγές για το κρυολόγημα δεν είναι άλλη από την κοτόσουπα! Όταν κανείς κρυώσει, ο οργανισμός κινητοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια που συγκεντρώνονται στην περιοχή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Γι αυτό άλλωστε τρέχει και η μύτη σας ή πονάει ο λαιμό σας! Όπως υποθέτουν οι ειδικοί, η κοτόσουπα εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να μεταναστεύσουν στη μύτη ή το λαιμό σας, και έτσι τα συμπτώματα περιορίζονται. Επιπλέον η ζεστή κοτόσουπα, αλλά όχι το ζεστό νερό, βοηθούν στην αποσυμφόρηση της βλέννας αναδεικνύοντας τις καταπραϋντικές ιδιότητες συστατικών της σούπας όπως το κρεμμύδι ή το σκόρδο.
Ποια είναι τα οφέλη της κολοκύθας στην υγεία;
• Η κολοκύθα παίρνει το κίτρινο ή πορτοκαλί της χρώμα από το φυτοθρεπτικό συστατικό β-καροτένιο, που μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση ωχρής κηλίδας των ματιών.
• Λόγω της περιεκτικότητάς της σε β- καροτένιο η κολοκύθα βοηθά το σώμα να συνθέσει την πολύτιμη για το ανοσοποιητικό, το δέρμα και τα μάτια βιταμίνη Α.
• Όταν μαγειρεύετε τα πορτοκαλί λαχανικά, τότε οι μεμβράνες που συγκρατούν τα φυτοθρεπτικά σπάνε και το β- καροτένιο, η λουτείνη και τα υπόλοιπα συστατικά μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα από τον οργανισμό.
• Ένας μόλις φλιτζάνι κολοκύθας σας δίνει το 10% των φυτικών ινών που χρειάζεστε για να λειτουργεί σωστά το έντερό σας και για να προστατεύονται τα αγγεία σας.
Καυτερή, αρωματική κολοκυθόσουπα
Εάν ανήκετε σε εκείνους που πιστεύουν πως είναι δύσκολο να μαγειρέψουν μία κολοκύθα ή εάν δεν συμπαθείτε την έντονη γλυκιά της γεύση, η παρακάτω συνταγή για σούπα θα σας πείσει πως με απλό τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε ένα από τα πιο γευστικά πιάτα του χειμώνα!
Υλικά για 4 μερίδες
• 1, 5 κιλό κολοκύθα, κομμένη σε κύβους
• 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
• ½ κουταλάκι κάρυ
• ½ κουταλάκι τζίντερ, σε σκόνη
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο
• ¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος light
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 πρέζα σκόνη τσίλι
• 1 πρέζα αλάτι
• Πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
• Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζεται το κρεμμύδι, με το σκόρδο, το τζίντζερ, το κάρυ και το τσίλι για περίπου 5 λεπτά.
• Στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την κρέμα γάλακτος, και προσθέτετε νερό. Βράζετε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
• Τελειώνοντας, αφαιρείτε το δαφνόφυλλο και περνάτε όλα τα υλικά από το blender μέχρι η σούπα να πάρει βελούδινη υφή.
• Σερβίρετε με μία κουταλιά κρέμα γάλακτος από επάνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια: