Εξαρθρώθηκε διεθνική εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών
Πλήγμα στα κυκλώματα δουλεμπόρων, που διακινούν μετανάστες από τις ακτές της Τουρκίας στην Ιταλία μέσω Ελλάδας, κατάφερε κοινή επιχείρηση των διωκτικών Αρχών Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας υπό την ομπρέλα της Europol.
Η έρευνα, με κωδική ονομασία «Astrolabio», ξεκίνησε στις αρχές του 2021 και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, με τη σύλληψη σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις 29 ατόμων που συσχετίστηκαν με τη διακίνηση 1.100 μεταναστών από την Τουρκία στην Ιταλία.
Η υπόθεση ήρθε στο φως λίγες εβδομάδες μετά τα τρία πολύνεκρα ναυάγια μεταναστών στο Αιγαίο και τις αποκαλύψεις της «Κ» ότι στη διάρκεια του 2021 πάνω 150 σκάφη με 10.000 μετανάστες έφτασαν με ιστιοπλοϊκά και μηχανοκίνητα σκάφη στην Ιταλία.
Το ελληνικό σκέλος της έρευνας «έτρεξε» το τμήμα Συντονισμού και Επιχειρήσεων του Αλλοδαπών Αττικής.
Τα στελέχη της υπηρεσίας συνέλαβαν την Τετάρτη σε μίνι μάρκετ στα Πατήσια έναν υπήκοο Συρίας, ο οποίος περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς χρημάτων, ένα είδος ταμία της οργάνωσης. Ακόμα, σχημάτισαν δικογραφία εις βάρος έξι Ουκρανών καπετάνιων που φέρονται να οδήγησαν σκάφη με μετανάστες από τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας στην Ιταλία. Είχαν σε ανύποπτο χρόνο εντοπιστεί να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψουν στην Τουρκία και είχαν συλληφθεί για παράνομη είσοδο στη χώρα. Στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας, ωστόσο, ταυτοποιήθηκαν ως οι καπετάνιοι του πολυεθνικού δικτύου και τα ονόματά τους συμπεριελήφθησαν στην ογκώδη δικογραφία που σχημάτισε για την υπόθεση το «Αλλοδαπών».
Οργανωτικό ρόλο στις διακινήσεις αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ. σε έξι Σύρους μετανάστες. Ο ένας από αυτούς είναι ήδη έγκλειστος σε φυλακή της Ελλάδας. Οι υπόλοιποι είχαν την έδρα τους σε Θεσσαλονίκη, Αυστρία και Σουηδία και επισκέπτονταν την Αθήνα προκειμένου να οργανώσουν και να συντονίσουν τη μεταφορά των μεταναστών στην Ιταλία. Το ελληνικό σκέλος της έρευνας οδήγησε στην ταυτοποίηση 7 υποθέσεων μεταφοράς μεταναστών από την Τουρκία απευθείας στην Ιταλία, μέσω Αιγαίου. Την 6η Δεκεμβρίου 2020, 114 μετανάστες από την Τουρκία κατάφεραν με σκάφος να φτάσουν στις ακτές του «Σαλέντο», στη νοτιοανατολική Ιταλία. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στις 8 Μαρτίου του 2021, ενώ το περυσινό Πάσχα σκάφος με 182 μετανάστες υπέστη βλάβη και ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020 τα μέλη του δουλεμπορικού δικτύου οργάνωσαν ακόμα τέσσερις μεταφορές μεταναστών με σκάφη από την Πρέβεζα και την Κέρκυρα στην Ιταλία. Σε ακόμα δύο περιπτώσεις οι μετανάστες προωθήθηκαν κρυμμένοι σε νταλίκες στην Αλβανία και από εκεί με σκάφη στην Ιταλία. Πάγια τακτική των δουλεμπόρων ήταν να εγκαταλείπουν τα σκάφη με τους μετανάστες ανοικτά των ακτών της Ιταλίας και να διαφεύγουν με τη συνδρομή συνεργών τους, οι οποίοι τους παραλάμβαναν με ταχύπλοα σκάφη. Υπολογίζεται ότι το «ελληνικό δίκτυο» διακίνησε 865 μετανάστες εισπράττοντας από καθένα απ’ αυτούς ποσό ύψους περίπου 5.000 ευρώ. Χρησιμοποίησε σκάφη που είτε είχαν κλαπεί από την Κέρκυρα και την Πρέβεζα είτε είχαν μισθώσει από εταιρείες δίχως ποτέ να τα επιστρέψουν σε αυτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια: