Σκύλος: Τέσσερις συμπεριφορές που αποκαλύπτουν ότι (δεν) σκέφτεται όπως εμείς
Συνηθίζουμε να ερμηνεύουμε τις συμπεριφορές του σκύλου βασιζόμενοι στις γνωστές ανθρώπινες αντιδράσεις. Πόσο σωστό και δίκαιο είναι να θεωρούμε ότι ο σκύλος σκέφτεται όπως ο άνθρωπος; Δείτε πόσα... ερμηνευτικά λάθη κάνουμε!
Οι σκύλοι είναι πλάσματα με εξαιρετικές ικανότητες για μάθηση, και επικοινωνιακοί «τύποι». Κάθε ένας έχει και το δικό του χάρισμα. Ακριβώς, όπως οι άνθρωποι.
«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ιδιαίτερος – μπορούμε να σκεφτόμαστε λογικά και συναισθηματικά, ταυτόχρονα.
Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι και οι σκύλοι επίσης έξυπνα πλάσματα. Έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν και να νιώθουν συναισθήματα, όπως εμείς.
Είναι ικανοί να κάνουν συνειρμούς και να αντιδρούν σε ερεθίσματα.
Ο εγκέφαλος των σκύλων είναι μικρότερος από τον δικό μας, σε σύγκριση με το συνολικό μέγεθος του σώματος.
Ο εγκέφαλός μας έχει περισσότερες πτυχές, που σημαίνει μεγαλύτερη επιφάνεια. Και ο προμετωπιαίος φλοιός μας -όπου συμβαίνουν η επεξεργασία και οι σκέψεις υψηλότερου επιπέδου- είναι πιο ανεπτυγμένος από ό,τι των σκύλων», εξηγεί η πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας, Μαρία Στογιάννη.
Παρόλο που πολλοί κηδεμόνες είναι σίγουροι ότι ξέρουν τι σκέφτεται ο σκύλος τους, λέει η κα Στογιάννη, λίγα είναι πραγματικά γνωστά για το τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι ενός σκύλου. Και ανοίγει μια παρένθεση για να πει ότι δεν πρέπει να αποδίδουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά και σκέψεις (ανθρωπομορφισμός) στο κατοικίδιό μας, επειδή αυτό προϋποθέτει ότι βλέπουν, σκέφτονται και αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε εμείς.
«Οι επιστήμονες, έπειτα από πολλές έρευνες και μελέτες, πιστεύουν ότι τα ζώα μπορούν να σκέφτονται λογικά σε κάποιο βαθμό.
Να έχουμε υπόψη μας ότι, όπως οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, έτσι είναι και οι σκύλοι.
Μερικοί σκύλοι μπορεί να υπερέχουν στη μέτρηση κοινωνικών καταστάσεων, άλλοι μπορεί να είναι ικανοί στην εκμάθηση λέξεων, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν εξαιρετικές ικανότητες επίλυσης προβλημάτων κοκ.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, είναι σε θέση να σκέφτονται λογικά, επειδή έχουν τη δυνατότητα να θυμούνται γεγονότα του παρελθόντος, να χρησιμοποιούν διαφορετικά εργαλεία και να μπορούν να βρουν τρόπους για να λύσουν διάφορα ζητήματα.
Γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι, όπως πολλά ζώα, ακολουθούν ένα «βιολογικό ρολόι». Με άλλα λόγια, τους αρέσει να ξυπνούν την ίδια ώρα, να τρώνε την ίδια ώρα, να πηγαίνουν βόλτα την ίδια ώρα και να κοιμούνται την ίδια ώρα, καθημερινά.
Αν κάποτε μας έχει ξυπνήσει ο τετράποδος φίλος μας πολύ νωρίς, είναι επειδή σκέφτεται το πρόγραμμά του και μπορεί να αναγνωρίσει τον ρόλο μας σε αυτό», αναφέρει η πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας.
Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές των αγαπημένων μας φίλων, που αποτελούν μύθους, καθώς ο σκύλος δεν έχει τον τρόπο σκέψης που του αποδίδουν.
Ποιοι είναι οι μύθοι και ποια η πραγματικότητα;
Η κα Στογιάννη αποσαφηνίζει:
● Μύθος 1: Οι σκύλοι μπορεί να αισθάνονται ενοχές
Εάν, επιστρέφοντας στο σπίτι, δούμε ότι το κουτάβι μας έχει κάνει την ανάγκη του πάνω στο χαλί μας, θεωρούμε ότι έχει βλέμμα καθαρής ενοχής στο πρόσωπό του. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που αποδεικνύουν ότι διαβάζουμε λάθος την κατάσταση. Είναι πιο πιθανό, σύμφωνα με έρευνα, ο σκύλος μας να νιώθει άβολα στη θυμωμένη μας συμπεριφορά. Αυτό που βλέπουμε ως ενοχή, στην πραγματικότητα είναι ένα σημάδι πως καταλαβαίνει ότι είμαστε θυμωμένοι για κάποιο λόγο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
● Μύθος 2: Τα σκυλιά θέλουν να πάρουν εκδίκηση
Πολλοί κηδεμόνες πιστεύουν ότι ο σκύλος τους εκδικείται όταν, για παράδειγμα, κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι, επειδή τον άφησαν και έφυγαν.
Οι σκύλοι δεν σκέφτονται έτσι. Στην πραγματικότητα, τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα. Αντί να πιστεύουμε ότι ο σκύλος μας είναι «εκδικητικός», είναι πολύ πιο χρήσιμο να αναρωτηθούμε τι μπορεί να πυροδοτεί αυτή τη συμπεριφορά, όπως άγχος, ή ακόμη και ιατρικό πρόβλημα.
● Μύθος 3: Οι σκύλοι προσπαθούν συνεχώς να πάρουν την κυριαρχία
Πολλοί άνθρωποι προβληματίζονται: «Ο σκύλος μου θέλει να είναι το αφεντικό του σπιτιού, είναι κυριαρχικός, γι’ αυτό π.χ. γρυλίζει και δεν με αφήνει να πλησιάσω το φαγητό του, τρώει πρώτος, θέλει να βγει πρώτος από το σπίτι, περπατάει μπροστά μου και τραβάει στο λουρί, είναι επιθετικός απέναντί μου, κ.λπ.
Ερευνητές που μελετούν τη συμπεριφορά του σκύλου έχουν διαπιστώσει ότι ο τετράποδος φίλος μας δεν μας «πολεμά» για να πάρει την κυριαρχία.
Στην πραγματικότητα, οι σκύλοι είναι πολύ καλοί «διαπραγματευτές καταστάσεων», και θέλουν να αποφεύγουν τις συγκρούσεις όσο το δυνατόν περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν σκέφτονται συνεχώς πώς να ανατρέψουν τον «αρχηγό της αγέλης».
Αντίθετα, αγαπούν την ειρήνη και την αρμονία.
Συμπεριφορές, όπως η επιθετικότητα, μπορεί στην πραγματικότητα να προκύψουν από το άγχος και την ανασφάλεια. Ομοίως, άλλες ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως το τράβηγμα λουριών και το άλμα πάνω σε αγνώστους, μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένας σκύλος μπερδεύεται από τους πολλούς κανόνες του κηδεμόνα του».
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την κα Στογιάννη: «Μπορούμε να πούμε πως δεν έχουμε τον τέλειο «μεταφραστή» του σκύλου, που μπορεί να μας πει τι ακριβώς σκέφτεται. Αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μας σκέφτεται, και ότι σκέφτεται την καθημερινότητάτου.
Εάν το κουτάβι μας είναι χαρούμενο και υγιές, μπορούμε να πούμε ότι οι σκέψεις του είναι θετικές, στοργικές και υπέροχες – ακριβώς όπως κι αυτό. Έχει πολύ καλές αναμνήσεις, επομένως, πιθανότατα, σκέφτεται και γεγονότα από το πρόσφατοπαρελθόν του. Αυτό μπορεί να είναι εκείνη η στιγμή που το χαϊδεύαμε με τον τρόπο που του αρέσει, μέχρι εκείνη τη γάτα που είδε εχθές στη βόλτα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αυτές τις σκέψεις, λεπτό προς λεπτό. Εναπόκειται σε εμάς να αποκρυπτογραφήσουμε τα σημάδια του και να φανταστούμε τις σκέψεις του, αφού είναι ο καλύτερός μας φίλος!».
Δεν υπάρχουν σχόλια: