ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

Γιγαντιαίο παγόβουνο απελευθέρωσε 152 δισεκατομμύρια τόνους φρέσκου νερού

 


Σύμφωνα με μια αναλυτική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, το παγόβουνο με κωδική ονομασία A68a πρόσφατα απελευθέρωσε 152 δισεκατομμύρια τόνους φρέσκου νερού κοντά στο νησί Νότια Γεωργία στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, πιθανώς επηρεάζοντας σημαντικά το οικοσύστημα της περιοχής.

Το A68a τράβηξε τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας το 2017, όταν και αποκολλήθηκε από το Larsen-C (που είναι μόνιμα προσκολλημένο στην ξηρά), για να γίνει το 6ο μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου.

Το ταξίδι του ξεκίνησε, λοιπόν, επιπλέοντας κοντά στο Weddell Sea του Νότιου Ωκεανού, μέχρι που το γιγαντιαίο παγόβουνο βρήκε το δρόμο του προς το Πέρασμα του Ντρέικ μεταξύ του ακρωτηρίου Χορν της Νότιας Αμερικής και των Νοτίων Νήσων Σέτλαντ της Ανταρκτικής. Καθώς, λοιπόν, πλησίαζε το νησί της Νότιας Γεωργίας τον Δεκέμβριο του 2020, οι ερευνητές ανησυχούσαν ότι θα διαταράξει την άγρια ζωή στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή.

Τελικά, η νέα μελέτη δείχνει ότι το κολοσσιαίο παγόβουνο μάλλον είχε μεγάλη επίδραση στο τοπικό περιβάλλον. Σε διάστημα μόλις τριών μηνών, μεταξύ του 2020 και του 2021, το A68a έλιωνε πολύ γρήγορα, καθώς συνάντησε θερμότερο νερό στο Πέρασμα του Ντρέικ.

Ενώ οι ερευνητές αρχικά φοβήθηκαν ότι το τμήμα του παγόβουνου που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια, θα ακουμπούσε στον πυθμένα της θάλασσας, εμποδίζοντας τα ρεύματα και την αναζήτηση τροφής για τα αρπακτικά, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να συνέβη, σύμφωνα με το British Antarctic Survey. Ωστόσο, ο γιγαντιαίος όγκος γλυκού νερού που απελευθερώθηκε από το παγόβουνο, δεν έπαψε να επηρεάζει το οικοσύστημα της Νότιας Γεωργίας. Το τι ακριβώς άλλαξε προσπαθούν να προσδιορίσουν τώρα οι επιστήμονες.

Η έρευνα της Anne Braakmann-Folgmann και των συνεργατών της σίγουρα είναι πολύ σημαντική, καθώς θα μας μάθει περισσότερα για το πως επηρεάζουν τα παγόβουνα ένα τοπικό οικοσύστημα και τους ωκεανούς γενικότερα, ένα φαινόμενο που σίγουρα θα ξαναδούμε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: