Σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας: Τέσσερις χιλιάδες πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει στα σύνορα
Διακυβεύεται η σταθερότητα και η ασφάλεια της ΕΕ, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι - Επιπλέον κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Λουκασένκο ζητά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σε πεδίο μάχης κινδυνεύει να μετατραπεί η περιοχή στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας την ώρα που τέσσερις χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα του Αλεξάντερ Λουκασένκο για να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο.
Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας έχει αναπτύξει 12.000 στρατιώτες στα σύνορά της σε μία προσπάθεια να κρατήσει μακριά τους χιλιάδες πρόσφυγες από το έδαφός της.
Οι πρόσφυγες άναψαν φωτιές χτες στο βράδυ για να ζεσταθούν, καθώς ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν. Κάποιοι από αυτούς προσπάθησαν να κόψουν τον συρματόπλεγμα για να περάσουν στην Πολωνία.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, προειδοποιεί ότι διακυβεύεται η ασφάλεια ολόκληρης της Ε.Ε.
«Σήμερα διακυβεύεται η σταθερότητα και η ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε ανάρτησή του στο Twitter.
Μαζί με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας, Μάριους Μπλάστσακ, επισκέφτηκαν σήμερα το πρωί τις δυνάμεις ασφαλείας στη συνοριακή πόλη.
Χθες, οι πολωνικές αρχές ασφαλείας δήλωσαν ότι εμπόδισαν εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Λευκορωσία να διασχίσουν τα σύνορα. Από την πλευρά τους, οι Πολωνοί συνοριοφύλακες χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού και απέτρεψαν την είσοδό τους στη χώρα.
Την ίδια ώρα, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη, εκδικείται για τις κυρώσεις των Βρυξελλών σε βάρος της χώρας του δηλώνοντας ότι δεν θέλει πλέον να εμποδίσει τους πρόσφυγες να ακολουθήσουν τον ευρωπαικό δρόμο.
«Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε εκ των προτέρων την πολωνική πλευρά να μην χρησιμοποιήσει τυχόν προκλήσεις κατά της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας για να δικαιολογήσει πιθανές παράνομες στρατιωτικές ενέργειες σε βάρος άοπλων ανθρώπων», δήλωσε ο ηγέτης της Λευκορωσίας και στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, το καθεστώς Λουκασένκο διώχνει από τη χώρα πρόσφυγες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αφρική και την Ασία προωθώντας τους εκτός συνόρων προς τα δυτικά για να αποσταθεροποιήσουν τη Λιθουανία, την Πολωνία και κυρίως τη Γερμανία.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε σήμερα πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Λουκασένκο.
«Η Λευκορωσία πρέπει να σταματήσει την κυνική εργαλειοποίηση των μεταναστών». «Καλώ τα κράτη μέλη να εγκρίνουν το διευρυμένο καθεστώς κυρώσεων κατά των αρχών της Λευκορωσίας», υποστήριξε η φον ντερ Λάιεν.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το γερμανικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάνφρεντ Βέμπερ, τάχθηκε υπέρ των «αυστηρότερων κυρώσεων κατά του Λουκασένκο και του περιβάλλοντός του».
«Το ευρωπαϊκό μήνυμα πρέπει να είναι: Φτάνει!» δήλωσε ο Βέμπερ στη γερμανική εφημερίδα «BILD».
Λίγες ώρες νωρίτερα, η Γερμανία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «λάβει μέτρα» για να συμβάλει στην αποτροπή της μαζικής εισροής μεταναστών, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.
«Η Πολωνία ή η Γερμανία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ολομόναχες» το πρόβλημα, τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, στην εφημερίδα Bild, καλώντας την ΕΕ να σχηματίσει «κοινό μέτωπο».
Δεν υπάρχουν σχόλια: