Πέραμα: Οι ισχυρισμοί των αστυνομικών και το σκεπτικό της απόφασης να αφεθούν ελεύθεροι
Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθησαν οι επτά αστυνομικοί που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη που οδήγησε στον θάνατο του 18χρονου στο Πέραμα.
Σε μία μαραθώνια διαδικασία, χωρίς καμία προφυλάκιση, εξελίχθηκε η χθεσινή διαδικασία στο Πρωτοδικείο Πειραιά. Τόσο οι επτά αστυνομικοί, που κρατούνταν για τους πυροβολισμούς στο Πέραμα, όσο και οι δύο ανήλικοι, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι λίγο μετά τις 11 το βράδυ.
Η 4η τακτική ανακρίτρια και ο αρμόδιος εισαγγελέας έκριναν πως δεν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις του νόμου για να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι οι 9 συνολικά κατηγορούμενοι. Οι απολογίες ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, ωστόσο χρειάστηκαν να περάσουν περισσότερες από 13 ώρες για να υπάρξει αποτέλεσμα.
Μέσα σε αυτές τις ώρες, η δικαστική λειτουργός άκουσε τους ισχυρισμούς των επτά αστυνομικών, οι οποίοι στα πολυσέλιδα υπομνήματα τους και απαντώντας στις ερωτήσεις της ανακρίτριας αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο που τους έχει απαγγελθεί (ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί όπλων σε βαθμό πλημμελήματος)
Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξαν πως οι 36 κάλυκες που ανευρέθησαν στο σημείο των πυροβολισμών,, δεν ήταν αποτέλεσμα ανθρωποκτόνου δόλου. Αντίθετα, εμφανίζονται να υποστήριξαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρ έναντι των επιβαινόντων στο όχημα.
Με την ολοκλήρωση των απολογιών, η ανακρίτρια αποχώρησε από το δικαστικό μέγαρο μόνο για να βρεθεί στο Τζάνειο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο ένας εκ των επιβαινόντων του οχήματος και να προχωρήσει στην τελευταία κατά σειρά απολογία.
Τελικά και οι δύο ανήλικοι Ρομά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς αναμορφωτικά μέτρα. Σε δηλώσεις προχώρησε ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης αστυνομικών, υποστηρίζοντας ότι ο 14χρονος που επίσης απολογήθηκε χθες, διαφέρει προς το ύψος και το σωματότυπο του ατόμου που είδαν οι αστυνομικοί να διαφεύγει.
Οι διάλογοι και τα ερωτήματα
Από τις πρώτες ώρες μετά την αιματηρή καταδίωξη και τον θάνατο του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από τα πυρά των αστυνομικών, η υπόθεση έβριθε ανακριβειών και αντιφάσεων από πλευράς αστυνομικών, ενώ η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ διαψεύστηκε πλήρως όταν δημοσιοποιήθηκαν, οι διάλογοι μεταξύ των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και του κέντρου της αστυνομίας που έφερε στην δημοσιότητα το mega, διαψεύδουν την ΕΛΑΣ και την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το γεγονός.
Αρχικά η αναφορά σε επτά τραυματίες αστυνομικούς, η οποία αναιρέθηκε από την πρώτη κι όλας μέρα. "Ποιος έχει τραυματιστεί, συνάδελφος;" ρωτάει το κέντρο για να λάβει την απάντηση απο τον αστυνομικό της ΔΙΑΣ: "Αρνητικός κέντρο".
Ακόμη, όπως ακούγεται στους διαλόγους, ενώ αρχικά γίνεται αναφορά για τρεις μηχανές που έχουν παρασυρθεί, στη συνέχεια αστυνομικός ακούγεται να λέει: "γράψτε έχουμε 5 μηχανές σε παράσυρση".
Επιπλέον αυτό που εκθέτει την ΕΛΑΣ είναι το γεγονός οτι, όπως ακούγεται και στους διαλόγους, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ γνώριζαν οτι οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ήταν Ρομά σε αντίθεση με τους μετέπειτα ισχυρισμούς τους οτι δεν γνώριζαν ποιοι ήταν μέσα στο ΙΧ.
Η δήλωση του 15χρονου που διέφευγε και προσήλθε την Τετάρτη στα δικαστήρια, ότι ο ίδιος οδηγούσε το όχημα και όχι ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης, ακυρώνει και αυτόν τον ισχυρισμό της ΕΛΑΣ.
Πλέον και μετά την εισαγγελική απόφαση, οι επτά αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι. Το γεγονός αυτό όμως δεν αλλάζει στο ελάχιστο τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα:
-αγνόησαν οι επτά την εντολή του κέντρου της ΕΛΑΣ;
-υπήρξε η ανάγκη για τους τουλάχιστον 36 πυροβολισμούς που έριξαν σε βάρος των τριών ανήλικων;
-οδηγούσε ο 18χρονος το όχημα όπως ισχυρίστηκε η ΕΛΑΣ στην αρχική της ανακοίνωση;
-οι άνδρες της ΔΙΑΣ άρχισαν να πυροβολούν όταν το αυτοκίνητο "εμβόλισε" με την όπισθεν της μηχανές τους ή ενώ είχε σταματήσει, όπως δήλωσε ο 15χρονος.
Δεν υπάρχουν σχόλια: