ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

Νοσοκομείο Ρόδου: «Μπλακ άουτ» στην παροχή οξυγόνου στην κλινική Covid-19 – Ακάλυπτοι 44 ασθενείς και 3 διασωληνωμένοι

 


Σαρανταεπτά ασθενείς με κορονοϊό - η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών, με αναπνευστική ανεπάρκεια- βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς παροχή οξυγόνου στο νοσοκομείο Ρόδου. ΄Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) από τις 23 Αυγούστου το νοσοκομείο αντιμετωπίζει την "κατάρρευση" του συστήματος παροχής οξυγόνου και το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατήσει τους ασθενείς στη ζωή.

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε  η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για το νοσοκομείο Ρόδου.

Όπως αναφέρουν στις καταγγελίες τους, στην κλινική Covid-19 του νοσοκομείου όπου νοσηλεύονται 47 ασθενείς, οι περισσότεροι με αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά και 3 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ (στον σχεδιασμό δεν προβλέπεται η λειτουργία ΜΕΘ Covid στο νοσοκομείο Ρόδου), παρουσιάστηκε «μπλακ άουτ» στην παροχή του οξυγόνου σε όλο το νοσοκομείο, στις 23 Αυγούστου 2021 (από τις 02.30 έως τις 07.00 το πρωί).

Στο νοσοκομείο ακολούθησαν εφιαλτικές σκηνές και επικράτησε πανικός, σύμφωνα με την καταγγελία:

«Οι εφημερεύοντες γιατροί και οι νοσηλευτές βάρδιας χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες φορητές φιάλες οξυγόνου προσπαθούσαν να παρέχουν το οξυγόνο στους ασθενείς, στους μεν διασωληνωμένους χειροκίνητα (με αμπού), στους δε μη διασωληνωμένους αναγκαστικά όχι επαρκώς καθώς οι φιάλες δεν επαρκούσαν για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων. Μάλιστα μεταξύ των μη διασωληνωμένων οι λίγες φιάλες μοιράζονταν μεταξύ περισσότερων του ενός ασθενών, ούτως ώστε να ανακουφιστεί η δύσπνοια που παρουσίασαν».

ΟΕΝΓΕ: «Το πρόβλημα δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα»

Παρά τις διαβεβαιώσεις από την διοίκηση του νοσοκομείου για την άμεση επίλυση του ζητήματος, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η πίεση οξυγόνου στις δύο από τις τρεις κλινικές όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid παραμένει χαμηλή, «με αποτέλεσμα κάθε μέρα ο εφημερεύων να προσπαθεί να «μοιράσει» τους αρρώστους μεταξύ των κλινικών ούτως ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της παροχής σε ολόκληρο το τμήμα», όπως αναφέρουν.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όπως λένε οι γιατροί, «τη συχνή αποτυχία των συσκευών υψηλής παροχής οξυγόνου (high flow nasal cannula) οι οποίες είναι πολύτιμες στην περίθαλψη ασθενών Covid».

Επίσης, νοσηλεύονται βαρέως πάσχοντες ασθενείς σε κλινικές πολύ μακριά από την ειδικά διαμορφωμένη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων χωρίς την απαραίτητη συνεχή παρακολούθηση των ζωτικών τους σημείων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι γιατροί της κλινικής Covid από τους εργαζόμενους της τεχνικής υπηρεσίας, τη διαχείριση της παροχής οξυγόνου στο νοσοκομείο την έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία με έδρα την Θεσσαλονίκη.

«Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πόσο επικίνδυνη είναι η διάλυση και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

ΟΕΝΓΕ: «Απαιτούμε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα στο νοσοκομείο»

«Η διοίκηση του νοσοκομείου, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της παροχής οξυγόνου το οποίο αδικαιολόγητα παρατείνεται για πάνω από έναν μήνα», ζητούν οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ και προσθέτουν ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες της ιδιωτικής εταιρείας και να διακοπεί η σύμβασή της με το νοσοκομείο.

«Όσοι εργολαβικοί εργαζόμενοι υπάρχουν να προσληφθούν ως μόνιμοι στο νοσοκομείο. Να στελεχωθεί η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό», καταλήγουν.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: