Οι Ταλιμπάν και ο μουσουλμανικός κόσμος
Mουσουλμάνοι διανοούμενοι παραπονιούνται για τη "ηχηρή" σιωπή εκπροσώπων του μουσουλμανικού κόσμου για τους Ταλιμπάν, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την κοσμοθεωρία τους.
Τι γίνεται με τον ισλαμικό κόσμο μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία; Η θέση του Αλί Μοχιντίν αλ Καραντάγκι, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Ντόχα ισλαμικές σπουδές και είναι διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Μουσουλμάνων Λογίων, είναι ενδεικτική. Συνεχάρη τους Ταλιμπάν, αμέσως μόλις κατέρρευσε η κυβέρνηση στην Καμπούλ και απηύθυνε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους Αφγανούς για τον «εκδιωγμό των κάθε λογής κατακτητών». Παράλληλα, ζήτησε από τους Ταλιμπάν να σχηματίσουν κυβέρνηση που να περιλαμβάνει όλα τα στρώματα της αφγανικής κοινωνίας, «για να μην επιστρέψει η τραγωδία (του πολέμου), όπως μετέφερε δηλώσεις του ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα.
Αλληλεγγύη με τους Ταλιμπάν
Απόψεις σαν αυτές είναι αντιπροσωπευτικές για πολλούς άλλους ισλαμολόγους ακόμη και τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Όπως και ο Καραντάγκι, δεν επικρίνουν, τουλάχιστον δημόσια, τις θρησκευτικές παραδοχές των Ταλιμπάν, αν και ακούστηκαν από άλλα τμήματα του ισλαμικού κόσμου επικριτικά σχόλια για την ιδεολογία της νέας αφγανικής κυβέρνησης. «Αλλά αυτές οι αντιδράσεις για την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν είναι πάρα πολύ οριακές» λέει στη DW ο Μιλάντ Καρίμι, υποδιευθυντής του Κέντρου Ισλαμικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ. «Εκφράζονται μεν κάποια επικριτικά σχόλια, για όσα κάνουν οι Ταλιμπάν, αλλά κι αυτά βρίσκονται κυρίως στο περιθώριο». Είναι γεγονός ότι ηγετικές θρησκευτικές προσωπικότητες έκαναν δηλώσεις μόνο σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε θεολογικό για την αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν.
Για παράδειγμα, ο Μεγάλος Μουφτής του Ομάν, Αχμέντ μπιν Χαμάντ αλ Χαλίλι, συνεχάρη τους Αφγανούς για την «καθαρή νίκη κατά των κατακτητών» στέλνοντάς τους συγχαρητήρια για την «εκπλήρωση των ειλικρινών υποσχέσεων ενώπιον του Θεού». Ο νομικός Μουράτ Καμάν, φοβάται ότι οι ασθενείς αντιδράσεις μουσουλμανικών ενώσεων σε άλλες χώρες ίσως να συνδέονται με την ετοιμότητά τους να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τους Ταλιμπάν και να εξιδανικεύσουν τα θρησκευτικά τους κίνητρα, όπως τουλάχιστον ο ίδιος υποστηρίζει. Αλλά δεν είναι ο μόνος.
Γυναίκες ως αντικείμενο
Δεν υπάρχουν σχόλια: