Νέα συνθήκη Γερμανίας – Βρετανίας
Αποχαιρετισμός με μια νέα αρχή. Κάπως έτσι συνοψίζεται η τελευταία επίσκεψη της Αγκελα Μέρκελ στη Βρετανία με την ιδιότητα της καγκελαρίου. Στη διάρκεια της επίσκεψης, η καγκελάριος επιδίωξε να παγιωθούν οι στενές διμερείς σχέσεις με το Λονδίνο, ώστε να εξισορροπηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πριν γίνει δεκτή από τη βασίλισσα Ελισάβετ στα ανάκτορα του Γουίνδσορ, η Αγκελα Μέρκελ μίλησε στους δημοσιογράφους για τον κορωνοϊό, τα ιρλανδικά λουκάνικα και, φυσικά, το ποδόσφαιρο.
«Είμαστε ευγνώμονες στην Αγκελα που έσπασε την παράδοση σύμφωνα με την οποία η εθνική Αγγλίας χάνει από την εθνική Γερμανίας», αστειεύθηκε ο
Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο. «Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η ήττα δεν έγινε επίτηδες για να φτιάξουμε κλίμα γι’ αυτή τη συνάντηση», απάντησε η Μέρκελ, τρεις ημέρες μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής Γερμανίας από τους Αγγλους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Η συζήτηση σοβάρεψε όταν η Μέρκελ επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση για την απόφαση να γεμίσει το στάδιο Γουέμπλεϊ με 45.000 θεατές για τον ημιτελικό και με 60.000 θεατές για τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. «Οπως γνωρίζετε, εμείς στο Μόναχο επιτρέψαμε πολύ λιγότερους θεατές στις κερκίδες», επισήμανε η καγκελάριος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε ότι, παρότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία, δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό οι σοβαρά ασθενείς και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει με γοργούς ρυθμούς.
Η Βρετανία καταγράφει περίπου 22.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως, καθώς η πιο μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» έχει επικρατήσει στη χώρα. Αντίθετα, τα κρούσματα χθες στη Γερμανία ήταν μόλις 649. Στις αρχές της εβδομάδας, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επιχειρήσει να επιβάλει την πλήρη απαγόρευση ταξιδιών από τη Μεγάλη Βρετανία, για την ακρίβεια την υποχρέωση δεκαπενθήμερης καραντίνας για όσους φθάνουν από τη Μεγάλη Βρετανία, καραντίνας που δεν θα μπορεί να «σπάσει» με αρνητικό τεστ και θα ισχύει για όλους, ακόμη και για τους εμβολιασμένους. Η πρόταση δεν πέρασε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ χθες η καγκελάριος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν στο μέλλον οι περιορισμοί εισόδου Βρετανών στη Γερμανία.
Δεν είναι σαφές τι εννοούσε η καγκελάριος. Αντιθέτως, είναι απολύτως σαφής η επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης για άρση των περιορισμών των ταξιδιών από και προς τη Βρετανία από τις 19 Ιουλίου. Σε αυτό το μωσαϊκό διαφορετικών προσεγγίσεων, αξίζει να σημειωθεί η στάση του Χονγκ Κονγκ, το οποίο ανακοίνωσε τη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης με τη Βρετανία προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση της παραλλαγής «Δέλτα».
Επόμενος σταθμός οι ΗΠΑ
Ως προς τα άλλα διμερή ζητήματα, η Γερμανία και η Βρετανία συμφώνησαν σε τακτική επικοινωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και καλωσόρισαν την προοπτική υπογραφής συνθήκης συνεργασίας. Επίσης, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε αισιόδοξη ότι θα εξευρεθεί «ρεαλιστική λύση» για τη διακίνηση εμπορευμάτων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και στην Ε.Ε., μετά τις εντάσεις που είχαν σημειωθεί την περασμένη εβδομάδα για τις ποιοτικές προδιαγραφές τροφίμων, με αιχμή του δόρατος τα λουκάνικα. Επόμενος σταθμός στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία της Αγκελα Μέρκελ στις συμμαχικές πρωτεύουσες είναι η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, στα μέσα Ιουλίου, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ανάλογη επίσκεψη πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος επιδιώκει να ανεβάσει το προφίλ του ως υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών μέσω μιας πολιτικής νίκης παγκόσμιου βεληνεκούς. Πρόκειται για τη συμφωνία, στους κόλπους του ΟΟΣΑ, για καθιέρωση ελάχιστου παγκόσμιου συντελεστή εταιρικής φορολόγησης, η οποία επετεύχθη χάρη στην κοινή γραμμή που ακολούθησε ο Σολτς με την Αμερικανίδα ομόλογό του Τζάνετ Γέλεν.
Δεν υπάρχουν σχόλια: