ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

Ποσότητες λευκού τυριού ως ελληνική φέτα ΠΟΠ στην Γερμανία




 Eλληνοποιήσεις γάλακτος και φέτας, a la mafia


Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στη γαλακτοβιομηχανία που διάθεσε νοθευμένες ποσότητες λευκού τυριού ως ελληνική φέτα ΠΟΠ στην Γερμανία προχώρησαν ελεγκτές του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και του ΕΦΕΤ. Παρέμβαση εισαγγελία ζητούν φορείς και καταναλωτές.


Διαστάσεις ευρωπαϊκού σκανδάλου λαμβάνει η χιονοστοιβάδα αποκαλύψεων στην Γερμανία για την εισαγωγή, διανομή και διάθεση λευκού τυριού αγνώστου ποιότητας και ασφάλειας από την ελληνική γαλακτοβιομηχανία «Όμηρος» ως ελληνική φέτα ΠΟΠ σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.


Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, στα αρχές Φεβρουαρίου η αλυσίδα σουπερμάρκετ Aldi ενημερώθηκε από τις αναλύσεις δειγματοληπτικών ελέγχων εξειδικευμένου βιοχημικού εργαστηρίου της Γερμανίας ότι τα δείγματα φέτας συγκεκριμένης ελληνικής εταιρείας είναι προϊόν νοθείας και ουσιαστικά πρόκειται για λευκό τυρί με ποσοστό αγελαδινού γάλακτος 50%-80% το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες προδιαγραφές της ελληνικής φέτας Π.Ο.Π (70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα) παρά την σχετική αναγραφή στην συσκευασία!


Τα πρώτα δείγματα με τα αρνητικά αποτελέσματα φέρεται να έχουν ληφθεί στις 12 Φεβρουαρίου.

Η διοίκηση της Aldi προχώρησε με σειρά εγγράφων τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου στην ανάκληση όλων των συσκευασιών της γαλακτοβιομηχανίας «Όμηρος» από 2.500 καταστήματα στην Βόρεια Γερμανία και 1.600 καταστήματα στην Νότια Γερμανία ενώ στις 9 Μαρτίου ενημέρωσε για την νοθεία (με την…μαϊμού ελληνική φέτα ΠΟΠ) τις θυγατρικές της στην Αυστρία, την Πολωνία και την Μεγ. Βρετανία.


Στις 10 Μαρτίου έγινε γνωστό ότι τα ίδια αποτελέσματα για την νοθεία ελληνικής φέτας με λευκό τυρί με αγελαδινό γάλα ως και 80%, αγνώστου ποιότητας και ασφάλειας για το ευρύ κοινό, προέκυψαν στις 15 και 18 Φεβρουαρίου νωρίτερα και από δεύτερο εργαστήριο της Γερμανίας, στο οποίο απέστειλε δείγματα της μαϊμού-φέτας δεύτερη μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ της χώρας, ακολουθώντας την διαδικασία της άμεσης ανάκλησης των προϊόντων από τα ράφια.


Μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες η ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο ενημερώθηκε επίσημα για την νοθεία και τα εργαστηριακά αποτελέσματα στις 9 Μαρτίου, με αίτημα να προβεί η Ελλάδα στις απαραίτητες ενέργειες και ελέγχους για την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες παράχθηκαν μεγάλες ποσότητες λευκού τυριού, με άγνωστες διαδικασίες, και έγιναν εξαγωγή ως φέτα ΠΟΠ και βιολογική φέτα στην Γερμανία.


Καταγγελία και…έφοδος


Στην συνέχεια ακολούθησαν καταγγελίες από μια τουλάχιστον εταιρεία με έδρα το Αμβούργο, που εισάγει επίσης ελληνική φέτα στην γερμανική αγορά, για την αδράνεια των ελληνικών αρχών, που προκαλεί καχυποψία στους καταναλωτές και δημιουργεί αρνητική εικόνα στο κορυφαίο ελληνικό γαλακτομικό προϊόν συνολικά. Έτσι μετά την μεγάλη δημοσιότητα την Παρασκευή το βράδυ έγινε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ) στην Αθήνα, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν προηγηθεί συσκέψεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και στον οργανισμό ΕΛΓΟ «Δήμητρα», που είναι ο οργανισμός που χορηγεί τις πιστοποιήσεις Π.Ο.Π. στις επιχειρήσεις, όπως και στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).


Μάλιστα, στον ΔΟΦ κοινοποίηθηκαν τα αποτελέσματα και τα πορίσματα από την δειγματοληπτική έρευνα που ολοκλήρωσαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στην Γερμανία, που πισοποιούν ότι τα προϊόντα φέτας που εξετάστηκαν ήταν νοθευμένα (επί τους ουσίας ήταν φθηνό, λευκό τυρί). Σε αυτά, όπως αναφέρει το ένα πόρισμα, ανιχνεύθηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% έως 80% (με τις προδιαγραφές ΠΟΠ να απαιτούν αντίστοιχα 70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα).

Με την σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργείου, που εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση έρευνας στην έδρα και το εργοστάσιο της εταιρία που εξάγει το συγκεκριμένο προϊόν με την ψευδή ονομασία «ελληνική φέτα» στο εξωτερικό από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και τον ΕΦΕΤ.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του emea, σε αιφνιδιαστικό έλεγχο προχώρησαν ελεγκτές του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» από μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανία «Όμηρος» στη Μεγάρχη Τρικάλων που παρήγαγε Φέτας ΠΟΠ και διάθετε σε ράφια γερμανικών σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, πριν την έφοδο, η διοικητική διερεύνηση του θέματος από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» έδειξει ότι «τα στοιχεία που προέκυψαν επιβεβαίωσαν το βάσιμο της καταγγελίας».


Η πρώτη…έφοδος φέρεται να έγινε στις 12 Μαρτίου και η δεύτερη με μικτό κλιμάκιο,την περασμένη Παρασκευή,αναζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για παρτίδες προϊόντων προς εξαγωγή καθώς και σε διαδικασίες πρόσμιξης που δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ αναζητήθηκαν και ειδικά μηχανήματα διήθησης και υπερδιήθησης του γάλακτος εντός της τυροκομικής μονάδας.


Χωρίς αντίδραση παρά τις καταγγελίες


Η αντίδραση της γαλακτοβιομηχανίας «Όμηρος» στις καταγγελίες των τελευταίων ημερών (και στην έφοδο των ελληνικών ελεγκτικών αρχών) ήταν αρχικά η τήρηση «σιγής ιχθύος» ενώ στην συνέχεια μετά τον ορισμό τριμελούς επιτροπής από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) ήταν η…άρνηση αναγνώριση δικαιοδοσίας και δικαιώματος ελέγχου της δραστηριότητας της. Έτσι η διοίκηση του ΔΟΦ προχώρησε στην προσωρινή διαγραφή της εταιρείας «Όμηρος» από μέλος της, αν και υπήρχαν πληροφορίες πως αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτησή της κάτω από το βάρος του πρωτοφανούς σκανδάλου.


Επίσης, κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας ζήτησαν εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που έχει στην κατοχή του φάκελο με όλα τα στοιχεία, να στηρίζει το σχετικό αίτημα αλλά και την πραγματοποίηση πολλαπλών ελέγχων και αυστηρών προστίμων για την προστασία της Φέτας Π.Ο.Π., εντός και εκτός των συνόρων.


Η Τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία «Όμηρος» έχει παρουσία σε πάνω από 20 χώρες και πραγματοποιεί εξαγωγές σε 27 διαφορετικές χώρες του κόσμου, έχοντας πελάτες ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ. θεωρείται κορυφαία εταιρεία εξαγωγών φέτας ΠΟΠ και μια εκ των μεγαλύτερων ελληνικών εξαγωγέων τυροκομικών προϊόντων. Πριν από μερικές εβδομάδες βραβεύτηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά στα Greek Export Awards, ενώ το 2019, η εταιρεία βραβεύτηκε με το 2ο βραβείο της «Κορυφαίας Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγών – Top Greek Export Company» στα Greek Export Awards καθώς και με το bronze βραβείο «Top Industrial Export Company»!


Αξίζει να σημειωθεί ότι για νοθεία προϊόντων Π.Ο.Π. προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ποινή φυλάκισης ως 2 ετών με χρηματική ποινή από 100 έως 360 ημερήσιες μονάδες, ύψους 10 έως 100 ευρώ εκάστη καθώς και επιβολή διοικητικού προστίμου (από 0,5% ως 6% του περυσινού ετήσιου τζίρου της εταιρείας εφόσον πέρυσι είχε κύκλο εργασιών πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ που θέτει ως όριο ο νόμος για την επιβολή προστίμου κατ’ αναλογία).

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: